Akne Sivilce Tedavisi

SİVİLCE TEDAVİSİNDE CİLDİN YAĞ ÜRETİMİNİ PEELİNG VE LAZERLERLE KONTROL ALTINA ALMAK GEREKMEKTEDİR.

Akne Nedir?

Akne ya da sivilce her ne kadar toplum tarafından fizyolojik bir problem olarak kabul edilip kozmetik bir problem olarak  değerlendirilmese de özellikle yüzde yerleşimi nedeniyle olumsuz psikososyal etkilere neden olur.

akne tedavisi

Akne Oluşumunu Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Adet düzensizlikleri, polikistik over, cilt yağını arttıran etmenler, kalıtsal ve kirlilik gibi dış fakörler akne oluşumunda rol oynamaktadır. Asıl sebep yağın artışı olduğu kadar artan yağın uzaklaştırılamamasıdır. Çünkü biriken yağ dokudaki özellikle kıl köklerinin iltihaplanmasına yol açarak akne oluşumuna sebebiyet verecektir.

Bu sebeple akne tedavisi sürecine geçmeden önce aknenin çıkmasını engelleyecek nitelikli tedavilerin başlanması gerekmektedir. Örneğin adet düzensizliği varsa ve hasta bayansa ilk  önce buna ait önlemler alınmalıdır.

sivilce tedavisi

Akne Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Akne tedavisi beş basamaktan oluşmaktadır:

1. Keratinazyonun normalleştirilmesi ve kümeleşmenin engellenmesi. Bunun için kozmetik olarak epidermise etkin IPL laserin 2-3 kez uygulanması epidermis dediğimiz üst cildin değişimini sağlamakta ve keratinizasyonu engellemektedir. İlaç  uygulaması olarak tüm vücuttaki subcutan dokuda yağın oluşumunu engelleyen ilaçlar  oluşan  komedonları  yok etme ve yenilerini oluşmasını engelleme yeteneğindedir. Bunun yanında aralıklı uygulanan kimyasal peelingler hem cildin gözeneklerini açık tutarak yağ komedonlarının oluşmasını engeller hemde bozulmuş yağ üretim dengesini düzeltirler. Unutulmaması gereken husus şudur ki ciltteki  yağın oluşumunu engelleyen yöntemlerden hangisi kullanıyor olursa olsun, bütün yöntemlerin tekrarı gerekir. İlaçla tüm vücuttaki yağı yok etme uygulamasında bile bir buçuk yıl sonra cilt altını enfekte yağın kapladığı yeniden sivilcelenmenin oluştuğu görülmektedir.

2. Akne  bakterilerinin azaltılması ve eliminasyonu Akne bakterileri genellikle antbiyotiklere dirençli olmaktadırlar. Bu sebeple N-liteV, Nd-Yag lazer veya IPL ile fotodinamik tedavi yaparak mikropları denatüre etmek ve cildi akne mikrobundan kurtarmak gerekmektedir.

3. Porları tıkayan materyallerin çıkarılması. Bu da en güzel cilt bakımı ile yapılabilmektedir. Cilt bakımları en kolay en etkin cilt temizleme yöntemlerinden biridir. Cilt bakımı sırasında cilde uygulanan ozon buharı cildi  mikroptan arındırırken sıkma işlemi cerahatli sivilcelerin tedavisini sağlamaktadır.

4. Enflamatuvar yanıtın engellenmesi cildi sakinleştirici kremler ve/veya enflamasyonu engelleyici  ilaçlar dediğimiz ilaçlarla mümkün olmaktadır. Enflamasyonu engellemede ayrıca Nd-Yag lazerde kullnılabilmektedir. Eğer lazer kullanılacaksa ayda bir uygulama yapılmalıdır.

5. Sebum seviyesinin azaltılması Kimyasal peeling ve yüz yıkamada yıkama jellerinin kullanılması sebum seviyesini azaltmaktadır.

Sivilce – Akne Tedavisinde Kullanılanlar Nelerdir?

Kimlere Lazer Uygulanamaz?

Akneli bir yüzle ilk karşılaşıldığında yapılması gereken şey, içten gelen bir sebep olup olmadığın araştırılmasıdır. Ergenlikte erkeklerde  artmış erkeklik hormonları, ergen aknelerinin en büyük sebebi olarak  gözükürken, bayanlarda yetersiz kadınlık hormonu salgılanması, adet düzensizlikleri, aylık yumurtlama döngüsündeki bozulmalar en büyük sebep olarak durmaktadır. Her ne olursa olsun karaciğer enzimleri değerlendirilmeye alınmalı, enzimler bakılmadan hiç bir tedaviye başlanmamalıdır. Bayanlarda cilt pütürlerinin fondöten, pudra gibi kapatıcılarla çalışılması, zaten nefes alamayan cildin porlarını daha fazla kapatmakta, giderek problemi daha fazla arttırmaktadır. Aynı şekilde, bilinçsizce krem kullanımları, nem yerine yağ arttırıcı kremlerin, güneş koruyucuların kullanılması cildi kapatarak cildin immünitesini azaltmakta ve  mikrobun üremesine besi yeri oluşturmaktadırlar.

Bu sebeple tedaviye daima cilt yağını azaltıcı yani sivilcenin oluşumunu azaltıcı  bir tedavi şemasıyla başlanmalıdır.

Bu sebeple kullanılabilecek en etkin yöntemler, kimyasal peelingler ve yağ azaltıcı lazer tedavileridir. Kimyasal peelingler kendi içlerinde sınıflanırken, lazerler IPL, Nd-Yag, pulse dye lazerler olabilmektedir.

Sivilcenin direkt tedavisi sivilce  mikrobunu öldürmeye yönelik tedavilerdir. Bu konuda değişik lazer dalga boyları ve programları kullanılmaktadır. Derine inebilen dalga boylarının bu tedavide daha başarılı olduğu bildirilmektedir.

Sivilce–Akne Tedavisinde gene lazerlerle  “Fotodinamik” tedavi uygulamaları mikrop öldürücü olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu tedavide hücre içine geçerek hücreyi lazer ışığına duyarlı hale getiren fotosensitif maddeler  kullanılmaktadır. Bakteri hücreleri maddeyi tutarlar. Uygun dalga boyunda yapılan lazer atışı ile sivilce mikrobu yok edilir. Ayda 1 tekrarı ile yüz mikroptan arındırılır.

Her ne olursa olsun hiç bir zaman sivilceli yüzde leke tedavisine başlanmamalıdır.

Ağızdan alının ve cildi kurutan  hap kullananlarda cilde çok dikkatli yaklaşılmalı ve cilt bakımı dahil yüze hiç bir işlem  yapılmamalıdır. Özellikle lazer kullanılacaksa, ilaç kullanımından sonra 6 ay sürenin geçmiş olması sorgulanmalıdır.

Cilt yağını eritici maddeler içeren ve benzeri ilaçların kullanımı cilt altı dokusunun yağını yok ederek sivilce çıkmasını yok ettikleri bilinsede ilaç kullanımı bırakıldıktan bir buçuk yıl kadar sonra cildin yağ üretimine ve yeniden sivilce yapmaya başladığı görülebilmektedir.

Sivilce ve yağ azaltma lazerlerinin uygulanamayacağı kişiler:

*Anormal yara iyileşmesi olanlar

*İşlem bölgelerinde ağır enfeksiyonu olanlar

*Güneşe maruz kalanlar

*Gebelik

*Yumurtalık bölgeleri

*Diyabet

*İnsüline bağımlı diyabet

*Tedavi bölgesinde kanser

*Lupus gibi otoimmün hastalıklar

*Epilepsi

*Bölgede herpes enfeksiyonu

*Bozuk yara iyileşmesi olan yaraları skarla kapanan kişiler

*Kanama pıhtılaşma bozuklukları olanlar

*Dolaşım problemi olanlar

*Bazı endokrin problemler ( addison gibi)

*A vitamini ve benzer preparatları işlemden 3 gün  önce ve 7  gün sonrasında kullanır olmak

*Cilt yağını azaltan  ve  mantar mikrobuna karşı olarak kullanılan  ilaçları   6 ay içerisinde kullanıyor olmak  bu işlemin  yapılamamsı için bir sebeptir.

Sivilce tedavisi ve yüz yağını azaltmak için kullanıllan lazerlerin en çok karşılaşılan yan etkileri:

**Skar

**Gecikmiş yara iyileşmesi

**Kanama

**Bir kaç gün süren geçici  kızarıklık

**Küçük yanıklar yüzey bül oluşumu

**Geçici olarak ciltteki pigmentasyonu artışı yada azalması

**İşlem sırasında hafif yanma ve ağrı

**Kızarıklık

**Ödem

**Renk değişiklikleri

**İşlem bölgesinde depo demir birikimi ve ton farklılığı oluşumu.